Hulp bij…

 

Waarvoor kun je nou eigenlijk terecht in een praktijk voor psychosociale hypnotherapie. Met hypnotherapie kun je op heel veel vlakken veranderingen aanbrengen, in mijn praktijk zie ik de volgende problemen- klachten geregeld voorbij komen: 

Pijn- en lichamelijke klachten

Psychosomatische klachten
Als lichamelijke klachten langer dan enkele weken duren en als er bij adequaat medisch onderzoek geen aandoening is gevonden die de klachten voldoende verklaart.
(Nederlandse Huisartsen Genootschap). 

Hypnotherapie
Richt zich op de oorzaken van onverklaarde pijnklachten. Veelal zijn dit onderliggende onverwerkte emoties maar ook strategieën die een bepaalde behoefte vervuld. De cliënt herkend zich vaak in het slecht ‘nee’ kunnen zeggen, de ander (altijd) voorop stellen en eigen behoefte(n) op de laatste plek zetten. Ons onbewuste heeft tot doel ons veilig te houden, zowel emotioneel als fysiek. Wanneer dit niet lukt, zal het er alles aan doen om dat op te lossen. Pijn is een manier om aan te geven dat er iets niet goed zit en anderzijds ook een strategie om bijvoorbeeld aandacht te krijgen, of geen verantwoording te hoeven nemen in een situatie of voor je eigen leven (omdat dit op de een of andere manier niet lukt). Het onbewuste blijft net zolang pijnsignalen afgeven totdat hierin iets verandert. Met hypnotherapie kun je onverwerkte emoties loslaten en patronen doorbreken, waarmee je vanuit je eigen kracht kunt zorgen voor zowel de fysieke- als emotionele veiligheid. 

Angst- en paniek

Angst is een emotie veroorzaakt door een waargenomen of beleefde bedreiging en die meestal leidt tot een vermijding of ontwijking daarvan. Angst wordt beschouwd als een basaal overlevingsmechanisme, als reactie op een specifieke prikkel, zoals pijn of dreiging van gevaar. Dit laatste kan een confrontatie met die prikkel of juist een ontwijking daarvan (een vecht-of-vluchtreactie) tot gevolg hebben. Bij extreme vormen van angst kan verstarring optreden: men is dan als het ware ‘verlamd door angst’.

Angst vanuit acuut trauma, ontstaat na een eenmalige traumatische gebeurtenis, bijvoorbeeld een: inbraak, overval, ongeluk, verkrachting enzovoort.

Angst vanuit chronisch trauma, ontstaat na langdurig, zich telkens herhalende traumatische gebeurtenissen, bijvoorbeeld: seksueel misbruik (incest), mishandeling, stalking, ontvoering of oorlogssituaties/ geweld.

Hevige angst gaat vaak gepaard met lichamelijke verschijnselen als een verhoogde hartslag en bloeddruk, hartkloppingen, duizeligheid, droge mond, pijn in de borst, misselijkheid, kortademigheid en hoofdpijn. Ook kan er sprake zijn van een bleke gelaatskleur, zweten, een verhoogde productie van adrenaline in het bloed, en stoornissen in de spijsvertering. Psychologisch gezien gaat angst gepaard met een vaag gevoel van dreiging of gevaar. Soms kan angst een symptoom zijn van stress. De lichamelijke symptomen van angst worden wel gezien als een manier waarop het lichaam zich voorbereidt op bedreiging van buitenaf. Angst kan ook gepaard gaan met depressiviteit. Angst kan ook blijken uit gelaatsexpressies

Burnout

Burnout is een neuro-hormonale ontregeling. Mensen met een burnout ervaren een sterk ‘moeten’, hebben een groot verantwoordelijkheidsgevoel en zijn vaak perfectionistisch.

Symptomen die horen bij een burnout zijn: vermoeidheid, concentratieproblemen, vergeetachtigheid, prikkelbaarheid, niet kunnen slapen, behoefte aan energie, geen passie, spierpijn en –spanning, transpireren, angstig, migraine en niet meer kunnen. Een belangrijk kenmerk is dat het lang duurt en wanneer het niet onderkend wordt alleen maar verergerd. Mensen die het doorgegaan zijn zeggen dat het voelt als een sterfproces om daarna opnieuw te kunnen beginnen en daarbij zichzelf vinden.

Hoe lang kan de mens doorgaan
Eenmalig                               stress (kan positief zijn), paar uur herstel nodig
Paar weken                           oververmoeid, herstel paar dagen
Paar maanden                     overspannen (vaak slaapproblemen), herstel paar weken
Paar jaar/ roofbouw           burnout, herstel ongeveer anderhalf jaar
Toch doorgaan                      ziekte of overlijden

Kenmerken, klachten en het ziekteproces

  • Psychose, (kan) aan het begin van het proces
  • Depressie einde proces
  • Angst- en paniekstoornis
  • Het moeten
  • Door blijven gaan
  • Extreem gedrag
  • Meer fouten maken
  • Niet goed genoeg zijn
  • Roofbouw neemt toe als de vraag uit de omgeving groter wordt
  • Stoppen met de leuke dingen
  • Toename slechte dingen: eten, gedrag en slaapgewoonten

Onzekerheid

Altijd maar twijfelen aan jezelf, je niet goed genoeg voelen, nieuwe dingen heel spannend vinden en zie ik er wel goed uit, deze gedachten en gevoelens spelen een grote rol in je dagelijks leven. In je gedrag kun je merken dat je het de ander altijd naar de zin wilt maken, je grenzen niet aangeeft en eigenlijk altijd een stapje harder gaat dan de ander om maar te voldoen, om er maar te mogen zijn. Dit kost heel veel energie en neemt veel ruimte in. Onzekerheid kan in verschillende situaties  voorkomen, bijvoorbeeld in relaties, op de werkvloer, bij vriendschappen en in het sporten. Je niet goed genoeg voelen belemmert je om te doen wat je wilt en te zijn/ worden wie je wilt. 

Rouw en verlies

Rouw is een (intense) emotionele reactie op verlies, in eerste instantie wordt vaak gedacht aan het verlies van een dierbare. Er zijn echter zes levensgebieden waarin allerlei vormen van verlies voorkomen, namelijk: het lichaam, de psyche, relaties, school, werk, ouderschap en (t)huis.

Een rouwproces is heel persoonlijk. Elk verlies is anders, elk mens is anders en elke situatie is anders. Toch zijn er ook veel overeenkomsten die herkenbaar zijn voor rouw. Wellicht herken je je in het onderstaande.

Groot verdriet
Weg willen vluchten
Schuldgevoelens
Zware vermoeidheid
Gebrek aan energie
Slecht slapen
Verlies seksuele verlangens
Verlies eetlust
Overmatig eten
Hitte in het lichaam
Zenuwachtig, gespannen
Twijfel of je het wel goed doet
Tijdsbeleving
Eigen kleine wereld

Overgewicht (virtuele maagband)

Overgewicht onstaat niet zomaar, alleen is het niet zo simpel als gewoon minder eten en bewegen. De mensen die bij mij komen weten als geen ander hoe het wel zou moeten, voelen en weten dat het hun gezondheid negatief beïnvloed, zijn zelfbewust en worden belemmerd in het leven. Vele factoren kunnen van invloed zijn op het zwaarder worden, op het ene hebben we meer invloed dan op het andere.

Onderliggend trauma
Wij zijn als mens in staat om trauma te overleven door een strategie te ontwikkelen die ons ‘beschermd’. Wanneer je als kind mishandeld en/of seksueel misbruikt wordt heeft dat invloed op het diepste van je zijn. Als gevolg daarvan gaat ons onbewuste op zoek naar manieren om ermee om te gaan. Eten kan zorgen voor troost, het weg eten van emoties (pijn, verdriet, je waardeloos voelen). Overgewicht kan ook als bescherming dienen, jezelf minder aantrekkelijk maken om letterlijk niet meer zomaar misbruikt te kunnen worden. Ook kan het ervoor zorgen dat je ‘zichtbaar’ bent of dat je eindelijk ruimte inneemt omdat je dat mentaal niet kunt/ doet.

Aangeleerd
Hoe vaak is je verteld dat je je bord moest leegeten om een toetje te krijgen, of dat het zonde is om eten weg te gooien of dat je snoep kreeg als je je pijn had gedaan. Helaas kan dat ervoor zorgen dat je je eigen grenzen niet meer kent/ voelt en teveel eet over de dag. De eetcultuur binnen je gezin of familie speelt ook een rol, het wordt niet altijd als sociaal wenselijk gezien om eten te weigeren, omdat je dan saai of ongezellig bent.

Fysieke factoren
Ook fysieke factoren spelen een rol in het ontwikkelen van overgewicht. Naarmate we ouder worden (na je 30ste) neemt het groeihormoon af, een belangrijk hormoon wat zorgt voor een gezonde balans tussen spier- en vetweefsel. Neemt het hormoon af dan neemt je spiermassa af en je vetmassa toe, helaas… Een belangrijke manier om je groeihormoon te stimuleren is goed slapen en voor het slapengaan niet meer eten (dit verhindert de aanmaak) in het begin van je slaap. Een goede nachtrust, je REM- en diepe slaap hebben ook een positieve invloed op je hormonen. Deze zorgen ervoor dat je stofwisseling, insuline-aanmaak en andere processen beïnvloeden  zodat je minder honger hebt en kunt afvallen. Naarmate wij ouder worden kunnen hormonen (overgang) er ook voor zorgen dat we zwaarder worden, onze stofwisseling verandert, kilo’s raak je minder makkelijk kwijt en we slapen vaak korter. Stress heeft het tegenovergestelde effect van het groeihormoon en beïnvloed ons systeem op een negatieve manier, andere processen krijgen voorrang op de spijsvertering. Tot slot heeft onderzoek uitgewezen dat naarmate we vaker afvallen, we meer honger krijgen. Dit komt omdat ons lichaam steeds meer hongerhormoon aanmaakt, om ervoor te zorgen dat we gaan eten om het oorspronkelijk gewicht terug te krijgen. De strijd om op gewicht te komen/ blijven wordt steeds groter.

De twintigste eeuw
Verveling, gewoon omdat het kan, veel keuze en een industrie die er alles aan doet om je te verleiden meer te kopen dan nodig. Ook worden producten zo ontwikkeld dat er een ‘verslavings’ reactie ontstaat en je steeds meer wilt eten.

Mijn werkwijze is erop gericht om af te kunnen vallen zonder strijd. In de meeste gevallen gebruik ik de virtuele maagband om dit te bereiken, in andere gevallen is het nodig om onderliggende patronen, trauma en overtuigingen eerst te veranderen om te kunnen afvallen.

Depressie

Je voelt je somber, lusteloos, moe, hebt nergens zin in en je dagelijkse routine wordt steeds zwaarder. Je verzorgt jezelf steeds slechter, bent prikkelbaar en genieten lukt eigenlijk niet meer. Sombere gevoelens kunnen om heel veel redenen ontstaan en blijven bestaan, uit ervaring weet ik dat het heel belangrijk is om uit te zoeken wat de ‘ oorsprong’ van deze gevoelens is. Het kan door dingen van buitenaf ontstaan, bijvoorbeeld: gezin, werk, relatie, ziekte, verlies en ook drugs/ drank kunnen een rol spelen, maar aanleg in de familie kan ook een rol spelen.

Trauma (ptss)

Seksueel misbruik

Boosheid

Verdriet

Stoppen met roken

 

Ik werk graag met verschillende soorten hulpvragen, mocht jouw vraag er niet tussen staan neem dan gerust contact op, dan bespreek ik de mogelijkheden met je.